En pyöräile huvikseni, kuntoillakseni tai harrastaakseni. Pyöräilen päästäkseni paikasta toiseen. Nopeasti, sujuvasti ja mahdollisimman vähällä energialla.

maanantai 9. elokuuta 2010

Liikennesäännöillä on väliä

Olen ilokseni huomannut, että viime aikoina on liikennesäännöistä ja erityisesti pyöräilijän risteysajosta virinnyt vilkasta keskustelua blogirintamalla. Tässä muutamia linkkejä:

Pohdiskeleva Liftari valaisee suojatiellä ajamista.

Osmo Soininvaara kirjoittaa väistämissäännöistä.

Otson "pikaopas" risteysajoon.

Ajantasaiset tieliikennelaki ja tieliikenneasetus -linkit löytyvät nyt sivun oikeasta laidasta, tutustukaa niihin.

Sitten asiaan, eli liikennesäännöistä keskustelemiseen. Jokaisen kommentaattorin kannattaisi selvittää itselleen, mistä asiasta ollaan milloinkin keskustelemassa. Esimerkiksi:

1. Millaiset liikennesäännöt ovat?
2. Millaiset liikennesääntöjen pitäisi olla?

Sitten on vielä jatkuvasti esille tuleva aihe,

3. Mitä sitten, kun toinen osapuoli rikkoo liikennesääntöjä?

joka ei oikeastaan liity enää liikennesääntöjen sisältökeskusteluun. Yksi kommentoijien toistuva vakioargumentti näyttää olevan se, että "en minä ainakaan pidä henkeni kaupalla oikeuksistani kiinni ja hullujahan ne pyöräilijät ovat, tulkoot vaan sieltä puskasta viittäkymppiä rekkaa päin minäminä-asenteella, eipä niillä säännöillä väliä ole kun pyöräilijälle siinä käy huonosti jos ei väistä jadajadajada".

No ei tietenkään kukaan pidä henkensä kaupalla etuajo-oikeudestaan kiinni. Velvoittaahan lakikin jo noudattamaan varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Mutta silloin joku osapuoli jättää noudattamatta väistämisvelvollisuuttaan, ja se onkin kokonaan toinen aihe, kuin keskustelu siitä, kenen kuuluu liikennesääntöjen mukaan missäkin tilanteessa väistää.

Tällainen argumentointi ja ajattelutapa on huolestuttavaa. Se on sama kuin sanoisi, ettei liikennesäännöillä ole mitään väliä, koska heikompi aina väistää.

Se on sama, kuin sanoisi, että vahvemman oikeus on ok. Että lailla ei ole mitään väliä, koska vahvemman oikeus määrää. Että anarkia on ok. Ja että se jolla on isompi nuija, saa mätkiä toista ihmistä naamalle, koska sillä on isompi nuija.

Laki on olemassa siksi, että yhteiskunnassa olisi järjestys ja heikommankin osapuolen oikeus olisi turvattu. Lailla on väliä. Liikennesäännöillä on väliä. Vaikka poliisi suhtautuisikin liikennesäännöistä tiedottamiseen huolettomasti ja sinnepäin, siltikin. Liikennesäännöillä on väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti