En pyöräile huvikseni, kuntoillakseni tai harrastaakseni. Pyöräilen päästäkseni paikasta toiseen. Nopeasti, sujuvasti ja mahdollisimman vähällä energialla.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Rohkeasti suojatielle!

Jalankulkija oli ylittämässä korotettua suojatietä kadulla, jolla oli nopeusrajoitus 30 km/h ja lähistöllä mm. koulu. Nähtyään jalankulkijan astuvan suojatielle lähestyvä autoilija kiihdytti ehtiäkseen ensin. Jalankulkijakin kiihdytti. Tiukka jänismittelö oli alkanut. Autoilija ei osoittanut merkkiäkään aikomuksestaan väistää, kuten ei jalankulkijakaan. Yleisö seurasi tiiviisti jännitysnäytelmää. Kenen pokka ja hermot pitäisivät loppuun asti? Kumpi väistäisi? Lopulta autoilija pysähtyi aivan viime hetkellä, tosin ajettuaan jo kokonaan suojatielle. Jalankulkijakin pysähtyi viime hetkellä. Hänellä oli sentään pelissä oma terveys. Autoilijalla pelissä oli vain kortti ja auto. Mutta silti riittävän suuri panos, että lopulta ne jarrutkin löytyivät.

Hyvät pyöräilijät ja jalankulkijat, pitäkää paremmin kiinni oikeuksistanne!

Olin liikkeellä sitten jalan, pyörällä tai autolla, näen jatkuvasti tilanteita, jossa jalankulkija pönöttää suojatien reunalla eikä uskalla mennä tien yli, vaikka lähin auto on aivan riittävän kaukana. Ratin takana ollessani huomaan, etteivät monet uskalla lähteä ylittämään tietä, vaikka selvästi hidastan. Toiset eivät vielä sittenkään, kun olen pysähtynyt. Jotkut ilmeisesti pelkäävät, että pysähdyttyänikin lähden yhtäkkiä kaasuttamaan heidän ylitseen. Tällaisella käytöksellä jalankulkijat edesauttavat sitä, että autoilijat eivät edes viitsi pysähtyä.

Jalankulkijoihin on pesiytynyt harhaluulo, että luopumalla oikeuksistaan liikenteessä he ovat joustavia ja epäitsekkäitä. Oikeuksistaan luopuminen on muka suotavaa. "Antaa autojen mennä ensin." Niinhän se äitikin opetti.

Ei, ei! Ei se niin mene. Oikeuksistaan luopumalla jalankulkija tai pyöräilijä luovuttaa samalla miljoonan muun jalankulkijan ja pyöräilijän oikeudet. Oikeuksistaan luopumalla jalankulkija opettaa autoilijoille, ettei heidän tarvitse noudattaa liikennesääntöjä. Ettei heidän tarvitse edes katsoa, tuleeko suojatielle ketään. Oikeuksistaan luopumalla jalankulkija tekee karhunpalveluksen kaikille.

Oikeuksista luopuminen tarkoittaa sitä, että säännöillä ei ole mitään merkitystä. Se tarkoittaa vahvemman oikeutta eli viidakon lakia. Miksi meillä on liikennesäännöt, jos lopulta merkitystä on vain viidakon lailla?

Minkään virallisten ja julkisten tahojen ei pitäisi missään nimessä edes vihjailla, että jalankulkijalle ja pyöräilijälle oikeuksista luopuminen normaalissa tilanteessa olisi hyvä asia tai lisäisi turvallisuutta.

Se ei lisää turvallisuutta. Se lisää vahvemman oikeutta ja opettaa autoilijoille, ettei heidän tarvitse olla valppaina.

Autossa on jarrut. Kuskilla on silmät päässä. Jos hän näkee toiset autot, hänen pitää nähdä jalankulkijat ja pyöräilijätkin, vaikka heistä tuleekin törmäystilanteessa Audiin pienempiä peltivaurioita. Liukkaallakin ajonopeuden pitää olla sellainen, että pysähtyminen ennen suojatietä on mahdollista.

Kehotan kaikkia jalankulkijoita, joilla siihen terveys ja kunto riittävät, menemään rohkeammin suojatielle ja näin kouluttamaan autoilijoita parempaan valppauteen ja sääntöjen noudattamiseen. Päättäväinen asenne, tiukka katse autoilijaan "minä menen nyt" ja jalkaa reippaasti toisen eteen.

Ole arjen sankari, mene suojatielle!


They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

- Benjamin Franklin

4 kommenttia:

  1. Autoilijat ovat ihan itse aiheuttaneet tämän tilanteen, ja minusta on aivan oikein, että autoilijat saavat siitä kärsiä mahdollisimman paljon. Niin, että he eivät ikinä voi tietää, "tuleeko se jalankulkija alle". Toivon, että mahdollisimman monet autoilijat joutuvat jarruttelemaan ja odottelemaan ja että heitä harmittaa tämä tilanne mahdollisimman paljon.

    Lakihan sanoo, että jos jalankulkija vain näyttääkin yhtään siltä, että olisi tulossa suojatielle, niin häntä pitää väistää. Autoilijat eivät näin tee, siksi minäkin aina pysähdyn ihan kiusallanikin aina vain odottamaan, että kaikki autot ovat varmasti menneet ja ettei kukaan millään ehdi ajamaan päälle. On aina hauska kuulla, että tämä kiusaa ja harmittaa autoilijoita. Omapahan on mokanne.

    VastaaPoista
  2. Tähän on pakko linkittää video:

    http://www.youtube.com/watch?v=toNEQ3Dmp-4

    VastaaPoista
  3. Näin minäkin ajattelin, kunnes eräs kusipää autoilijaa ajoi päälle. Mulla jalka paketissa, autoilijalla ei naarmuakaan. Olenko nyt arjen sankari? Saanko kunniamerkin?

    VastaaPoista