En pyöräile huvikseni, kuntoillakseni tai harrastaakseni. Pyöräilen päästäkseni paikasta toiseen. Nopeasti, sujuvasti ja mahdollisimman vähällä energialla.

tiistai 26. lokakuuta 2010

Asenteet ovat lujassa

Pyöräilijä ajaa pitkin pyörätietä, joka kulkee ajoradan oikealla puolella. Ajoradalla on nopeusrajoitus 30 km/h.* Samaan suuntaan kulkeva pakettiauto ohittaa pyöräilijän ja kurvaa tämän jälkeen yllättäen ajoradalta pyöräilijän eteen pyörätielle parkkiin. Pyöräilijä ehtii juuri jarruttaa ja väistää pakettiautoa ennen törmäystä. Onneksi tie ei ole liukas. Pyöräilijä käy hieman jututtamassa pakettiauton kuljettajaa.

pyöräilijä: Voisit vähän kattoo ennenkun ajat eteen.
pakukuski: Kyllä mä sut näin.
pyöräilijä: ...No miks sit ajoit eteen?
pakukuski: Onhan sulla siinä pyörässä jarrut.
pyöräilijä (hämmästyneenä): ...Sulla on väistövelvollisuus tossa kun tuut ajoradalta pyörätielle.
pakukuski (tuhahtaen epäuskoisesti): Mikä väistövelvollisuus?! Ethän sä voi fillarillakaan ajaa miten sattuu.
pyöräilijä (jonka hämmästyneisyys edelleen syvenee): No en niin! Jos mä tulisin tossa pyörätieltä ajoradalle, mä väistäisin sua. Mutta mä ajoin pyörätiellä, ja sä tulit ajoradalta pyörätielle. Sä väistät!

Tämän jälkeen seuraa pyöräilijän kehotus autoilijalle palata liikennekouluun sekä autoilijan muminaa ja väistövelvollisuuden olemassaolon kyseenalaistavaa kyräilyä. Käy myös ilmi, että pakettiauton kuljettaja on (ainakin omasta mielestään) ammattiautoilija. Pyöräilijä jatkaa matkaansa ajatellen, mahtaako kyseinen pakettiauton ammattikuljettaja esimerkiksi ajaa kolmion takaa etuajo-oikeutettujen autojen eteen sillä perusteella, että onhan niillä autoissa jarrut.


*) Kyllä, pyöräilijät pitäisi ohjata siinä ajoradalle ja kyseinen vaarallinen ja turha pyörätie pitäisi hävittää.

2 kommenttia:

  1. Tällaiset tilanteet ovat valitettavasti yleisiä. Yhteenotto ammattikuljettajan pakun omistavaan yritykseen voisi auttaa, mutta milläs otat yhteyttä kaikkiin yrityksiin?

    VastaaPoista
  2. Useimmiten eteen ajavat tohelot ovat näitä tapauksia, että pää ei vaan käänny ja pahimmassa tapauksessa on vielä kännykkä korvalla. Nämä pystyy pyöräilijä yleensä vielä ennakoimaan. Mutta joskus myös (väistämisvelvollinen) kuski näyttää selvästi huomaavan pyöräilijän ja silti vain ajaa kylmästi eteen. Tästä tapauksesta en osaa sanoa, huomasiko hän oikeasti minut, koska kuskin mahdollisia pään kääntelyitä ei näe pakettiauton takaseinän läpi ja tapahtuma oli muutenkin yllättävä, kun kyseessä ei ollut edes risteys. Huonostikin olisi voinut käydä. Ja joo, yleistä on.

    VastaaPoista